keskiviikko 13. tammikuuta 2016

#13: Tuotantoeläinten lopetus ja teurastus: yleistä tietoa

Itse en ole koskaan ollut mukana eläimen lopetuksessa muuten kuin eläinlääkärin tehdessä sen nukuttamalla. Haluan kuitenkin kirjoittaa aiheesta Eviran ja eläinsuojelulainsäädännön pohjalta tärkeimpiin asioihin perehtyen. Pyrin muokkaamaan tekstiä hieman, mutta joitakin pätkiä joudun ns. kopioimaan suoraan.


Eläinten hyvinvointi on turvattava aina myös lopetuksen ja teurastuksen yhteydessä. Eläimiä on varjeltava kaikelta vältettävissä olevalta kivulta, kärsimykseltä ja tuskalta sekä mahdollisilta stressitekijöiltä koko lopetukseen liittyvien toimien ajan. Lopetukseen liittyviin toimiin kuuluvat eläinten käsittely, säilytys, liikkumisen rajoitus, tainnuttaminen ja verenlasku. Työntekijöiden on siis kohdeltava eläimiä hyvin ja otettava huomioon kunkin eläinlajin lajikohtaiset tarpeet. Toiminnanharjoittajan on siis omalta osaltaan huolehdittava siitä, että työntekijät toimivat annettujen vaatimusten mukaisesti. Jokaisella teurastamolla eläinten hyvinvoinnista vastaava, erityisesti tähän työtehtävään nimitetty henkilö auttaa toimijaa varmistamaan, että eläinten hyvinvointia koskevia säännöksiä ja toimintaohjeita noudatetaan asiaan kuuluvalla tavalla.

Peruskäsitteet
  • Lopetus on tarkoituksellisesti aikaansaatu prosessi, joka aiheuttaa eläimen kuoleman.
  • Teurastuksella tarkoitetaan ihmisravinnoksi tarkoitetun eläimen lopettamista.
  • Tainnuttamisella tarkoitetaan tarkoituksellisesti aikaansaatua tapahtumaa, joka aiheuttaa tuntemiskyvyn menetyksen ja tajuttomuuden kivuttomasti, mukaan luettuina välittömän kuoleman aiheuttavat menetelmät.

Tarpeelliset toimenpiteet on toteutettava erityisesti sen varmistamiseksi, että
  1. eläimille tarjotaan fyysinen mukavuus ja suoja erityisesti pitämällä ne puhtaina, sopivassa lämpötilassa ja estämällä niiden kaatuminen tai liukastuminen
  2. eläimiä suojellaan kaikenlaisilta loukkaantumisilta
  3. eläimiä käsitellään ja säilytetään niin, että niiden normaalit käyttäytymismallit ovat mahdollisia
  4. eläimissä ei näy merkkejä vältettävissä olevasta kivusta, pelosta tai epänormaalista käyttäytymisestä
  5. eläimet eivät pitkään joudu kärsimään ravinnon tai veden puutteesta (= eläimelle on oltava tarjolla vettä ja ravintoa, mikäli kuljetuksen jälkeen eläin joutuu odottamaan yli 12h ennen lopetusta)
  6. eläimet eivät ole kosketuksissa tai vuorovaikutuksessa niiden hyvinvointia haittaavien muiden eläinten kanssa
Lopetusta ja siihen liittyviä toimia varten tarkoitetut tilat ja varusteet on suunniteltava, rakennettava ja pidettävä kunnossa niin, että yllä mainitut velvollisuudet voidaan täyttää toimintaolosuhteissa kaikkina vuodenaikoina. Eläimiä saa teurastaa vain kelpoisuustodistuksen omaava henkilö, jolla on tarvittavat tiedot ja taidot suorittaa teurastukseen liittyvät tehtävät. Eläinten lopetusta varten on etukäteen suunniteltava ja laadittava asiaa koskeva toimintaohjeisto, jonka mukaisesti lopetustilanteessa toimitaan. Toimintaohjeiston on oltava myös viranomaisen saatavilla.

Eläimen liikkumista tainnutuksen aikana voidaan rajoittaa menetelmillä, jotka eivät aiheuta eläimelle kipua, pelkoa, levottomuutta tai stressiä. Liikkumisen rajoittamiseen ja tainnutukseen käytettäviä välineitä on huollettava säännöllisesti ja lisäksi niiden kunnossapidosta on pidettävä kirjaa. Teurastuspaikalla on aina oltava saatavilla asianmukaiset varavälineet. mikäli ensin käytetyt tainnutusvälineet eivät jostain syystä toimisikaan. Eläimiä ei myöskään saa asettaa mihinkään liikkumista estäviin välineisiin ennen kuin tainnutuksesta tai verenlaskusta vastaava henkilö on valmis suorittamaan vaaditut toimenpiteet mahdollisimman pian.

Lopettaminen tapahtuu vasta tainnuttamisen jälkeen asiaan liittyvien erityisvaatimusten mukaisesti. Eläimen on pysyttävä tajuttomana ja tuntemiskyvyn menetyksen on säilyttävä aina sen kuolemaan saakka. Mikäli huomataan, että tainnutus ei ole jostain syystä onnistunut tai että eläintä ei ole asianmukaisesti tainnutettu, on tainnutuksesta vastaavan henkilön viipymättä toteutettava toimintaohjeistossa esitetyt asianmukaiset toimenpiteet.

Hätälopetuksella tarkoitetaan sellaisten eläinten lopetusta, jotka ovat loukkaantuneet tai joilla on voimakasta kipua tai kärsimystä aiheuttava sairaus, eikä kipua tai kärsimystä voida käytännössä muulla tavoin lieventää. Teurastamon ulkopuolella tapahtuvaan hätälopetukseen sovelletaan vain tiettyjä lopetusasetuksen vaatimuksia, jotta eläimelle ei aiheutuisi enää enempää kärsimystä kaikkien hyvinvointisäädösten noudattamisesta ja täten lopetuksen viivästymisestä. Aiemmin mainitut 6 tarpeellista toimenpidettä pätevät myös hätälopetustilanteissa. Hätälopetustapauksessa eläintenpitäjän on ryhdyttävä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin mahdollisimman pian.

Eläinsuojelulain mukaan hätätapauksessa, jossa tarpeellisten toimenpiteiden huomioiminen voisi aiheuttaa eläimen kärsimyksen pitkittymisen, eläin voidaan lopettaa myös muulla tavalla, kuitenkin niin, ettei sille aiheuteta tarpeetonta kärsimystä.

Joukkolopetuksella tarkoitetaan tuotantoeläinten lopetusta kansanterveyteen, eläinten terveyteen, eläinten hyvinvointiin tai ympäristöön liittyvistä syistä toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa.

Joukkolopetuksen toimenpiteistä vastaavan aluehallintoviraston, kunnaneläinlääkärin, tarkastuseläinlääkärin tai rajaeläinlääkärin on
  1. varmistettava, että toimenpiteet suoritetaan edellä tarkoitetun toimintasuunnitelman mukaisesti
  2. suoritettava tarpeelliset toimet eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti