perjantai 15. tammikuuta 2016

#15: Eläinsuojelulaki ja -asetus

Eläinsuojelulaissa velvoitetaan eläinten hyvinvointia edistävään ja ylläpitävään toimintaan. Eläinsuojeluasetus sen sijaan tarkentaa ja täsmentää laissa määrättyjä kohtia. Kävimme alkusyksystä läpi eläinsuojelulakia ja -asetusta, jonka myötä kokosin niistä itselleni ylös tärkeimmät ja yleisimmät määräykset, jotka koskevat eläinten jokapäiväistä elämää.

Hevonen on laumaeläin, joka kaipaa lajitovereidensa seuraa.

Eläinsuojelulaki

Eläintenpito 3§
Eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.
Edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä ja otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet sekä käyttäytymistarpeet.

Kuvan tamman agressiivinen käyttäytyminen johtui sen suojeluvietistä varsaansa kohtaan. Eläimelle ei pidä aiheuttaa turhaa stressiä ja ahdistusta, vaan sen käyttäytymistarpeet on otettava huomioon. Suuri suojeluvietti on luonnossa eläville hevosille elintärkeä.

Eläinten pitopaikka 4§
Riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja huomioi kunkin eläinlajin tarpeita.

Nuori suomenhevosori liikutuksen jälkeen tilavalla käytävällä purettavana ja hoidettavana.

Eläinten hoito 5§ ja kohtelu 6§
Eläintä ei saa jättää hoidotta tai hylätä.
Eläimen on saatava riittävästi sille sopivaa ravintoa, juotavaa ja muuta sen tarvitsemaa hoitoa.
Eläimen sairastuessa sen on saatava asianmukaista hoitoa.
Eläimen liiallinen rasittaminen ja kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen ja kouluttaminen sekä liian kovakourainen kouluttaminen on kielletty.
Eläimen sitominen tarpeetonta kärsimystä tuottavalla tavalla on kielletty.
Eläimen on annettava levätä kunnolla ja lisäksi sen on saatava liikkua.

Eläimille suoritettavat toimenpiteet 7§
Leikkaus tai muu siihen verrattava kipua aiheuttava toimenpide saadaan eläimelle suorittaa vain, jos se on eläimen sairauden tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi tarpeellista. Toimenpiteen saa suorittaa vain eläinlääkäri.


Eläinsuojeluasetus

Eläinten pitopaikka 1§
Pitopaikassa tulee voida ylläpitää puhtautta ja hyvää hygieniaa ja siellä olevat eläimet on voitava tarkastaa ja hoitaa vaikeuksitta.
Pitopaikan tulee olla kunkin eläinlajin erityistarpeet huomioon ottaen riittävän tilava. Eläimen on voitava pitopaikassaan seistä ja levätä luonnollisessa asennossa sekä liikkua.
Eläimen tulee voida pitopaikassaan nousta makuulta luonnollisella tavalla. Samassa pitopaikassa pidettävien eläinten tulee voida pitopaikassaan asettua makuulle yhtä aikaa.

Pitopaikan olosuhteet 2§
Pitopaikassa on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta siten, etteivät haitalliset kaasut, pöly, veto tai liiallinen kosteus vaaranna eläimen terveyttä tai hyvinvointia.

Eläinsuojan seinät ja lattiat 3§
Eläinsuojan lattia ei saa olla liukas ja se on voitava helposti pitää puhtaana.

Pitopaikan puhtaana- ja kunnossapito 4§
Eläinten pitopaikka on pidettävä puhtaana.

Tuotantoeläinten ulkokasvatus: ulkona kasvatettavat tuotantoeläimet 5§
Ulkona saa ympärivuotisesti kasvattaa vain sellaisia tuotantoeläinlajeja ja –rotuja, jotka soveltuvat ulkokasvatukseen.

HUOM! Kuitenkin esimerkiksi nautojen ulkona pitäminen talvella kelien salliessa on mielestäni enemmäin kuin suotavaa.

Ulkotarha 6§
Ulkotarhan on oltava eläimelle turvallinen. Tarhan maapohjan on oltava sellainen, että eläimet eivät vahingoita itseään eivätkä tarpeettomasti likaannu.

Tyytyväinen emä laitumella varsansa kanssa. Kuvan ulkopuolella laidunsi myös muita tammoja varsoineen.

Ulkotarhan varustus 7§
Ulkotarhassa oleville eläimille on oltava riittävä suoja epäsuotuisia sääoloja vastaan. Säänsuojassa on oltava sopivat makuupaikat kaikille eläimille.
Eläinten eristämistä ja hoitoa varten tulee olla asianomaiset tilat.

Terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen 8§
Eläimen terveydestä ja yleisestä hyvinvoinnista sekä eläimen puhtaudesta ja sen tarvitsemasta muusta kehonhoidosta on huolehdittava.

Hyvinvoinnin seuranta 10§
Eläimen kunto ja terveydentila sekä hyvinvointi tarkastettava vähintään kerran päivässä ja tarvittaessa useamminkin.

Eläinten kohtelun ja käsittelyn yleiset vaatimukset 12§
Eläintä on kohdeltava rauhallisesti eikä sitä saa tarpeettomasti pelotella tai kiihdyttää.
Eläimen käsittelyyn on pyrittävä käyttämään hyväksi sen lajinomaista käyttäytymistä, kuten laumavaistoa.
Eläintä ei saa vahingoittaa tai käsitellä väkivaltaisesti. Eläinten potkiminen sekä lyöminen kuritus-, koulutus- tai muussa sellaisessa tarkoituksessa eläintä vahingoittavalla välineellä on kielletty.

Kiitokset hevoselle hyvästä treenistä. Raippa ei ole tarkoitettu rangaistusvälineeksi. Kuva (c) Mira Nuutinen

Eläimille suoritettavat toimenpiteet ja eläinjalostus: sallitut toimenpiteet 23§
  1. Sian, naudan, lampaan, poron, vuohen tai muun tuotantoeläimen korvien reijittäminen, loveaminen, tatuointi sekä korvamerkin tai mikrosirun asettaminen eläimeen ja edellä mainittujen eläinten merkitseminen muulla lyhytaikaista ja vähäistä kipua aiheuttavalla tavalla siihen pätevän henkilön suorittamana.
  2. Hevosen tatuointi ell suorittamana tai ell valvonnassa, mikrosirun asettaminen hevoselle sekä hevosen merkitseminen kylmäpoltolla siihen pätevän henkilön suorittamana.
  3. Kissan tatuointi ell suorittamana, koiran tatuointi sekä mikrosirun asettaminen kissalle ja koiralle siihen pätevän henkilön suorittamana.
  4. Muiden kuin kohtien 1-3 eläinten merkitseminen lyhytaikaista ja vähäistä kipua aiheuttavalla tavalla siihen pätevän henkilön suorittamana.
  5. Enintään seitsemän päivän ikäisen porsaan kastrointi avoimella leikkausmenetelmällä kudoksia repimättä, alle 6 vkon ikäisen lampaan kastrointi sekä poron kastrointi Burdizzon pihdeillä siihen pätevän henkilön suorittamana. Vuohen, hevosen, naudan, yli seitsemän päivän ikäisen porsaan ja yli kuuden viikon ikäisen lampaan kastrointi eläinlääkärin suorittamana käyttäen asianmukaista anestasiaa ja kivunlievytystä.
  6. Kissan ja koiran tai muun seura- ja harrastuseläimen kastrointi tai sterilointi eläinlääkärin suorittamana käyttäen asianmukaista anestasiaa ja kivunlievitystä.
  7. Naudan, lampaan ja vuohen sarvien poistaminen kirurgisin toimenpitein ell suorittamana tai naudan sarven aiheen tuhoaminen alle neljän viikon ikäiseltä eläimeltä pätevän henkilön suorittamana.
  8. Jos pitopaikassa esiintyy emakoiden nisävaurioita, enintään seitsemän vuorokauden ikäisen porsaan kulmahampaan terävän kärjen katkaisu tai hiominen asianmukaisia pihtejä tai hiomalaitteita käyttäen siihen pätevän henkilön suorittamana.
  9. Karjun etuhampaiden lyhentäminen siihen pätevän henkilön suorittamana, jos se on tarpeellista muiden eläinten vahingoittumisen estämiseksi tai ihmisten turvallisuuden vuoksi.
  10. Nenärenkaan asettaminen naudalle eläinlääkärin suorittamana.
  11. Siitokseen käytettävän kukon taaksepäin tai sisäänpäin osoittavan varpaan katkaiseminen ensimmäiseen niveleen asti 72 ensimmäisen elintunnin (3 vrk) aikana.

Jotkut laissa ilmenevät kohdat jättävät usein paljon tulkinnanvaraa. Uskonkin, että juuri siksi eläinten hoidon ja hyvinvoinnin laiminlyöminen on niin "helppoa ja yleistä". Jos laki ei vaadi toimimaan nimenomaan tietyllä tavalla, on se helppo tulkita niin, että kun tässä pykälässä ei sitä vaadita, niin ei tarvitse toimia.

Eläin kyllä ilmoittaa tyytyväisyytensä, tai vaihtoehtoisesti tyytymättömyytensä. Kuvassa kaksi laitumelle laskettua hevosta ottavat vapaudesta kaiken irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti