lauantai 9. toukokuuta 2015

#2: Onnellisen metsästyskoiran pito taajamassa: mitä siihen vaaditaan?

Monille sana metsästyskoira tuo mieleen metsästyskauden ulkopuolella häkissään makaavan koiran, jota ei juuri ulkoiluteta tai käytetä muutenkaan oikeastaan missään. Näin ei kuitenkaan ole, tai ei ainakaan pitäisi olla. Metsästyskoira tarvitsee huomiota, rakkautta ja liikuntaa siinä missä mikä tahansa muukin koirarotu, ja eritoten liikuntaa vielä ehkä hiukan enemmänkin.

Metsästyskoirat omaavat rodusta/roduista riippumatta todella kovan riistavietin, jota niiden on päästävä toteuttamaan. Juuri tästä syystä metsästyskoiraa ei tulisi ottaa vain seurakoiraksi, koska turhautunut tai stressaantunut koira voi myöhemmin aiheuttaa ongelmia. Metsästyskoirat sopivat kaikkein parhaiten maaseudulle luonnon rauhaan, jossa ne pääsevät kaikkein vapaimmin ja helpoimmin toteuttamaan itseään ja tarpeitaan. Sen sijaan metsästysrotuinen koira ei missään nimessä sovi kerrostaloon, sillä liikunnantarpeensa lisäksi useiden rotujen edustajat voivat olla todella haukkuherkkiä. Useimmiten metsästyskoirat asuvatkin ulkona häkissä, jossa on lämmin koppi tai muu sisätila, johon koira pääsee lepäämään ja talven tullen lämmittelemään. Nykyisin monet metsästyskoirat toki asuvat myös sisällä yhdessä omistajiensa kanssa.

Metsästysrotuisten koirien on tärkeää päästä toteuttamaan itseään. Kuva syksyltä 2014.

Tässä postauksessa käyn läpi taajamassa asuvan metsästyskoiran tarpeita ja vaatimuksia, joiden toteutuessa se kykenee viettämään onnellista ja stressitöntä elämää. Kaikki ajatukset ovat täysin omiani, eikä kenenkään tarvitse ottaa näitä henkilökohtaisesti, jos sattuu toimimaan joissakin asioissa eri tavalla.

Tarpeeksi iso ja viihtyisä häkki

Ulkona asuvat koirat tarvitsevat tilavan häkin, jonka yhteydessä on jo aiemmin mainitsemani koppi tai muu lämmin sisätila, johon koira pääsee halutessaan lepäämään. Meillä häkki on rakennettu autokatoksen yhteyteen niin, että perällä oleva pieni huone toimii koirien "koppina". Huoneessa on matto, vanha sohva, pieni patja ja ajastimella toimiva lämmityslaite (sekä lamppu), joka talvipakkasilla puhaltaa koppiin lämmintä ilmaa. Oveen sahatun luukun edessä on paksu, hevosen satulahuovasta tehty suoja, jonka tehtävä on pyrkiä pitämään lämmittimen puhaltama lämpö sisällä huoneessa. Varsinaisen häkin puolella on toinen vanha sohva, jossa koirat tykkäävät makoilla varsinkin nyt kelien lämmetessä. Autokatoksen etuosassa on iso ja paksu matto, jonka päällä on hieman pehmeämpi seistä, kuin kovalla betonilattialla. Autokatoksen eteen on vielä aidattu pieni hiekka-alue, joka toimii koirien "WC:nä". WC on puhdistettava jätöksistä mahdollisimman usein, vähintään 2-3 kertaa viikossa. Meillä puhdistus tapahtuu lähes poikkeuksetta päivittäin tai aina, kun koirat ovat sinne kakkineet.

Tarpeeksi tilava ja koirien tarpeiden mukaan suunniteltu häkki takaa koirien viihtymisen. Kuva kesältä 2014.

Liikunta ja muut virikkeet

Sekä metsästyskaudella että sen ulkopuolella metsästyskoira tarvitsee paljon liikuntaa ja muita aktiviteetteja. Metsästyskaudella lenkkeilyn tärkein tavoite on toimia palauttavana liikuntana pitkien ja rankkojen metsästysreissujen jälkeen. Metsästyskauden ulkopuolella taas on huolehdittava koiran peruskunnonkunnon ylläpidosta esimerkiksi juoksu- tai pyörälenkein noin yhdestä kolmeen kertaa viikossa. Tämän lisäksi kävelylenkkejä on tehtävä päivittäin. Meillä lenkkeillään yleensä 2-3 kertaa päivässä, talvella metsästyskauden aukana useimmiten aina kävellen. Näin kesän kynnyksellä aloitamme kevyet hölkkälenkit 2 kertaa viikossa - esimerkiksi tänäaamuna kävimme koirien kanssa 6 kilometrin mittaisella hölkkälenkillä. Reippaammat lenkit on tärkeää toteuttaa hiekkatiellä, sillä asfaltti on ihmisen lisäksi myös koiralle liian kova ja jalkoja rasittava juoksualusta.

Juoksuta koiraasi vain tarpeeksi pehmeällä ja joustavalla alustalla, älä milloinkaan asfaltilla. Kuva kesältä 2013.

Lenkkeilyn lisäksi koiran kanssa on hyvä kokeilla silloin tällöin myös muita aktiviteetteja. Meillä koirat tykkäävät esimerkiksi näin keväisin tutkia ja kaivella lumen alta paljastunutta maata, jossa on runsaasti tuoksuja. Jos siis vain on mahdollista, vie koirasi silloin tällöin metsään tai omalle takapihalle kaivelemaan ja tonkamaan maata. Meillä kaivelumaana toimii takapihan perällä oleva horsmikko, jonka "siisteydellä" ei ole vaikutusta takapihan viihtyisyyteen. Kaivamisessa yhdistyvät sekä erilainen liikunta, että hajutyöskentely, ja lisäksi se kuluttaa tehokkaasti koiran kynsiä. Haju- ja aivotyöskentely väsyttääkin koiraa huomattavasti enemmän kuin pelkkä lenkkeily, joten metsästyskoiran on hyvä päästä käyttämään nenäänsä myös metsästyskauden ulkopuolella. Kaivamisen lisäksi tähän hommaan sopii loistavasti esimerkiksi jälkityöskentely. Erään nettisivun mukaan "jälkityöskentely perustuu koiran luontaiseen käyttäytymiseen ja toimii erinomaisena virikkeenä ja aktivointina koiralle." Itse en ole koskaan kokeillut jälkityöskentelyä koirieni kanssa, mutta mielenkiintoni kyseistä aktiviteettia kohtaan on herännyt jo aiemmin, joten tulemme varmasti joskus kokeilemaan tätäkin lajia.

Vaikka metsästyskoiralle ei ole tarkoitus kasvattaa muhkeita lihaksia, voi koiran kanssa harrastaa myös kevyttä vetotreeniä esimerkiksi vanhan autonrenkaan avulla. Vetotreeni edellyttää kuitenkin tietynlaisia, erityisesti vetämiseen tarkoitettuja valjaita, jotka tukevat koiran kroppaa ja auttavat koiraa vetämään taakkaa oikeilla lihaksilla. Oikeanlaisilla valjailla on tärkeä merkitys vetotreeniä ajatellen, sillä huonolla varustuksella koira voi helposti rasittaa itseään liikaa ja erityisesti vääristä paikoista. Tällöin myös loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti. Meillä on juoksun ohella tarkoitus ottaa kevyet renkaanvetotreenit osaksi jokaviikkoista liikuntaohjelmaa noin 1-2 kertaa viikossa peruskunnon ylläpitämiseksi.

Muita aktiviteettimahdollisuuksia ovat kilpailumuotoisestikin mahdolliset tottelevaisuusharjoittelu ja agility. Varsinkin kaupungeissa myös koirapuistossa käyminen on mahdollista. Kaikki eivät kuitenkaan liputa koirapuistoilun nimeen, sillä isossa porukassa taudit leviävät helpommin ja räyhäävät koirat tuovat aremmille yksilöille huonoja kokemuksia. Näiden lisäksi monet käyttävät puhdasrotuisia metsästyskoiriaan näyttelyissä, ja voihan sekarotuisen metsästyskaverin kanssa piipahtaa vaikka MatchShow -kehässä.

Agility haastaa koiran lihaksistoa täysin uudella tavalla. Kuva talvelta 2013.

Kotioloissa varsinkin nuoremman koiran kanssa on tärkeää leikkiä paljon erilaisilla leluilla, kuitenkin niin, ettei innokas pentu kiihdy niistä liikaa. Monet käyttävät nykyään myös aktivointileluja, joiden tehtävä on aktivoida koiraa rauhalliseen, itsenäiseen leikkiin lelun sisältä putoavilla herkkupaloilla.

Varsinkin nuori koira kaipaa usein myös leluja virikkeeksi. Kuva syksyltä 2012.

Laadukas ruoka

Laadukkaan, ravitsevan ja monipuolisen ravinnon tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Koiraa on ruokittava monipuolisesti ympäri vuoden aina sen kulutuksen mukaan. Ruoka-allergisille tai herkkämahaisille koirille on olemassa omia erityisruokiaan, mutta esimerkiksi meillä koirat syövät ihan perinteistä koiranruokaa nappuloineen, lihavalmisteineen ja raakaluineen. Myös perinteinen kotiruoka kelpaa mainiosti lisukkeeksi aina silloin tällöin. On kuitenkin hyvä muistaa, että koirille tarjottava kotiruoka ei saa olla liian mausteista tai ylisuolattua. Nappuloita vedessä turvottaessani laitan usein sekaan pienen tilkan rypsiöljyä, jonka on todettu parantavan mm. turkin ja anturoiden kuntoa. Toiset käyttävät myös lohiöljyä. Toisinaan rikon ruoan sekaan myös 1-2 kananmunaa, jos ruoka on jostain syystä muuten tavallista kuivempaa. Kananmuna on toki muutenkin hyvä lisä koiran ruoka-annokseen.

Raakaluut työllistävät koiraa ja pitävät hampaat hyvässä kunnossa. Kuva kesältä 2014.

Puhdasta juomavetta on oltava aina vapaasti saatavilla. Ruoka- ja juomakupit on hyvä pestä tasaisin väliajoin, etteivät ne pääse limoittumaan. Koulutuksen yhteydessä käytettäviä palkkionameja ei tule syöttää liian suuria määriä, jottei koira pääse keräämään ylimääräistä massaa.

Meillä koirat ruokitaan kerran päivässä, aina iltaisin, yleensä klo 17-19 välillä. Päivisin koirat saavat herkutella raakaluilla ja erilaisilla purutikuilla, kohtuudella tietenkin. Metsästyskaudella ruoan määrää lisätään ja laatua tarkkaillaan erityisesti Batmanin kohdalla, joka yhden viikonlopun (la-su) aikana saattaa hyvinkin juosta jopa 90 kilometriä. On tärkeää seurata, ettei koira pääse (lihomisen sijaan) myöskään laihtumaan liikaa: pidä siis huoli siitä, että selkäranka ja kylkiluut pysyvät juuri sopivasti piilossa.

Huolehdi, että koirasi pysyy sopivassa lihavuuskunnossa niin metsästyskaudella, kuin sen ulkopuolellakin. Kuva kesältä 2014.

Koirakaverit

Useimmat koirat nauttivat lajitovereidensa, myös kodin ulkopuolisten koirakavereiden, seurasta. Jos siis vain on mahdollista, tavatkaa koirakavereita aina tasaisin väliajoin. Leikkiminen toisten koirien kanssa nostaa sykettä ja purkaa tehokkaasti energiaa. Esimerkiksi painiminen koirakaverin kanssa on oiva tapa purkaa ylimääräistä energiaa. Myös yhteislenkit tuttujen koirakoiden kanssa tuovat mukavaa vaihtelua arkeen!

Useimmat koirat nauttivat lajitovereidensa seurasta. Kuva kesältä 2014.
Painimatsi koirakaverin kanssa on oiva tapa purkaa ylimääräistä energiaa.

Jos samassa häkissä on useampia koiria, on huolehdittava siitä, ettei lauman johtaja pomota toisia liikaa. Seuraa siis tilannetta heti alusta asti. Mikäli johtaja alkaa liiaksi dominoimaan ja pomottelemaan muita koiria, mieti, olisiko kannattavampaa siirtää kukin omaan häkkiinsä.

Luonnonläheisyys

On sanomattakin selvää, että metsästyskoirat nauttivat luonnossa liikkumisesta. Metsästyskaudella, elokuusta helmikuuhun, jo metsästysreissut itsessään takaavat koiralle nautinnollisen retken vapaana luonnossa ja huolehtivat omalta osaltaan luonnonläheisyydestä. Koiran on kuitenkin tärkeää päästä luontoon liikkumaan myös metsästyskauden ulkopuolella. Luonnossa koira pääsee tutkimaan eläinten tuoksuja, tonkimaan maata ja kuuntelemaan erilaisia ääniä, joita ei ehkä taajamassa useinkaan pääse kokemaan. Metsässä liikkuminen on myös ihmiselle rauhoittava kokemus, mikäli vain varusteet sopivat ja säännöt ovat kaikille selvät: koiran on siis tärkeä ymmärtää, että kiihkeä ja impulsiivinen metsästysreissu sekä rentouttava lenkkeilyretki luonnossa ovat kaksi eri asiaa.

Metsästyskoirat nauttivat saadessaan juosta vapaana luonnossa. Kuva syksyltä 2013.

Siispä kevättalvella ja kesällä, kun koirat on pidettävä kiinni tai välittömästi kytkettävissä lintujen pesinnän ja nisäkkäiden poikasten vuoksi, on suotavaa suunnata ainakin silloin tällöin metsään koirien kanssa. Talvisin voi lenkkeillä esimerkiksi hiljaisia kelkkareittejä ja metsäautoteitä pitkin. Umpihankikävely tuo oman haasteensa myös hyväkuntoiselle metsästyskoiralle, ja ainakin meillä metsälenkkien yhteydessä tulee usein piipahdettua myös umpihangen puolella, mikäli maasto on vain tarpeeksi avaraa (tällöin vältytään jatkuvilta sotkeutumisilta). Keväällä ja kesällä luonnossa liikkuminen on huomattavasti helpompaa, kun kaikki metsäpolut ovat täysin vapaasti käytettävissä. Myös aukeilla metsä- tai peltoalueilla liikkuminen tuo vaihtelua liikuntaan, sillä mahdolliset hiirenpesät ja myyränkolot työllistävät metsästyskaverisi nenää aivan uudella tavalla!

Myös kaikenlainen muu luonnossa liikkuminen on metsästyskoirien mieleen. Kuvat kesältä 2014.

Aiemmin mainitsemani jälkityöskentely on myös erinomainen tapa liikkua luonnossa. Yleensä jälki "piirretään" ainakin aluksi pellolla tai muulle aukeammalle alueelle, jossa koiran on helpompi opetella jälkityöskentelyn salat. Pikkuhiljaa taitojen karttuessa voidaan siirtyä erilaisiin ja vaikeampiin maastoihin.

Riittävä lepo ja oma rauha

Vaikka metsästyskoirat kaipaavatkin paljon liikuntaa ja muita aktiviteetteja, on niidenkin saatava välillä levätä. Metsästyskaudella jo koiran elekieli viestii siitä, millaista ohjelmaa tälle päivälle on suunniteltavissa: reissu jänismetsälle, palauttava kävelylenkki vai totaalinen lepopäivä. Metsästyskauden ulkopuolella, kun impulsiiviset metsästysreissut jäävät pois kuvioista, on koiralla enemmän virtaa päivittäin. Tällöinkin on kuitenkin tärkeää seurata koiran aktiivisuutta ja innostusta. Jos koiraa ei joskus innosta lähteä lenkille kanssasi, suo sille kevyempi päivä, ja anna sen palautua viikon aktiviteeteista.

Riittävän levon lisäksi koira kaipaa usein myös omaa rauhaa. Anna sille siis mahdollisuus olla omissa oloissaan silloin, kun se sitä tarvitsee. Jos perheessä on lapsia, neuvo myös heitä antamaan koiralle omaa tilaa. Älä myöskään herätä nukkuvaa koiraa, jos ei ole aivan pakko. Useimmat koirat nukkuvat muutenkin hyvin katkonaista unta, joten on tärkeää, että väsynyt koira saa nukkua niin kauan, kuin sen kroppa ja mieli palautuakseen vaatii.

Riittävän liikunnan lisäksi koira kaipaa myös lepoa ja omaa rauhaa. Suo koirallesi omaa aikaa silloin, kun se sitä tarvitsee. Kuva kesältä 2014.

Sopivat varusteet

Kuten meillä ihmisilläkin, myös koirilla oikeanlaiset varusteet takaavat onnistuneen ja stressittömän liikuntahetken. Valjaiden tulee olla ennen kaikkea oikean kokoiset ja malliset, jolloin ne istuvat hyvin juuri sinun koirallesi. Valjaat tulee aina valita niiden käyttötarkoituksen mukaan: haluatko koirallesi perinteiset lenkkeilyvaljaat vai kenties koko kroppaa tukevat vetovaljaat? Useimpiin lemmikkitarvike-liikkeisiin koiran saa ottaa mukaan sovittamaan valjaita, mikä on tärkeää erityisesti silloin, kun ostat valjaita ensimmäistä kertaa, tai et muuten vain ole varma oikeasta koosta. Kaupasta löytyvien valjasvalikoimien lisäksi voit teetättää koirallesi myös mittatilaustyönä valmistetut valjaat. Monet käyttävät mm. mittatilaustyönä valmistettuja vetovaljaita.

Valjaiden lisäksi myös hihna ostetaan käyttötarkoituksen mukaan: vierellä kulkevalle koiralle riittää lyhyt hihna, kun taas vapaammin kulkevalle koiralle voi flexi olla parempi vaihtoehto. Pitkää liinaa taas voidaan käyttää esimerkiksi jälkityöskentelyssä.

Lyhytkarvaisella koiralla voidaan käyttää talvella tai sateella myös erilaisia "takkeja". Arkatassuiselle koiralle voidaan sen sijaan sujauttaa töppöset jalkaan ulkoilun ajaksi. Mikäli koirasi asuu sisällä, tarvitsee se mitä luultavammin toppatakin kylmimpien talvipäivien varalle. Häkkikoirat sen sijaan kasvattavat paksun talvikarvan, joka suojaa niitä pakkaselta ja tuulelta.

Onnellinen koira on jokaisen koiranomistajan ylpeys. Kun metsästyskoiran perustarpeet toteutuvat, se kykenee viettämään onnellista ja stressitöntä, sekä ennenkaikkea koiramaista elämää. Hankkiessasi metsästyskoiran sinun on oltava täysin varma siitä, että pystyt tarjoamaan sille kaiken, mitä kovakuntoinen koirasuvun maratoonarimme tarvitsee: riittävästi liikuntaa, lepoa ja laadukasta ruokaa. Vaikka jokaisella koirakolla on omat ongelmansa ja kompastuskivensa, on jokaisen koiran perustarpeisto samanlainen. Kun kykenet täyttämään koirasi perustarpeet onnelliseen elämään, antaa koirasi sinulle takaisin kaiken sen rakkauden, mitä sen pieni sydän pystyy tarjoamaan.

Onnellinen ja elämäänsä tyytyväinen koira on jokaisen koiranomistajan ylpeys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti