perjantai 1. huhtikuuta 2016

#34: Kun mikään ei riitä: lehmän kohtukierre

Lehmän kohtukierre eli Torsio uteri ei ole kovinkaan yleinen vaiva, sillä sitä tavataan vain noin 1-3 lehmällä tuhatta poikimista kohti. Kyseessä on kuitenkin vaikea ja vakavasti otettava poikimavaikeuden muoto, joka vaatii aina eläinlääkärin apua. Kohtukierre voi johtaa sekä vasikan että lehmän menetykseen, riippuen kiertymän suuruudesta ja siitä, kuinka kauan vasikka on ehtinyt olla kiertyneessä kohdussa.

Kohtukierteellä tarkoitetaan kohdun kiertymistä pitkittäisakselinsa ympäri, jolloin kohdun verenkierto häiriintyy. Kiertymä tukkii synnytyskanavan ja estää täten normaalin poikimisen. Kierre huomataan yleensä silloin, kun aletaan antaa lehmälle synnytysapua pitkään jatkuneen, turhan ponnistelun jälkeen.

OIREET

Yleensä poikimavaikeudesta kärsivä lehmä muuttuu uupuneeksi. Jos lehmän ponnisteluista huolimatta vesipää ei tule esiin tai supistukset loppuvat ennenaikaisesti, on syytä epäillä poikimavaikeutta ja jo suoranaista kohtukierrettä.

Oireet vaihtelevat kiertymän laajuudesta ja syntyajankohdasta riippuen. Mitä voimakkaammin kohtu on kiertynyt akselinsa ympäri, sitä voimakkaammat kivut ja oireet eläimellä on. Tiineyden keskivaiheen yhteydessä syntyneen kierteen oireita voivat olla mm. levottomuus, mahan alle potkiminen, jatkuva makuulle käyminen ja ylös nouseminen sekä ruokahaluttomuus, jolloin tarjotut rehut jäävät ruokintapöydälle. Juuri ennen poikimista syntyneet kierteet aiheuttavat apatiaa ja maitomäärän äkillistä laskua. Lehmä saattaa seisoa selkä köyryssä ja sen liikkuminen on kivuliasta.

SYNTY, ALTISTAVAT TEKIJÄT ja ENNALTAEHKÄISY

Kohtukierre voi syntyä kohdun ensimmäisen vaiheen loppuosaan tai toisen vaiheen alkuosaan. Kohtu voi kiertyä jo viikkoja tai kuukausia ennen poikimista, mutta yleensä se havaitaan vasta poikimisen yhteydessä.

Kiertymälle altistavat emän liikkeet makuulta noustessa ja makuulle mentäessä. Noustessaan ylös lehmä nostaa takapäänsä ylös ennen etupäätä niin, että se on etupolviensa ja ojennettujen takajalkojensa varassa. Tässä asennossa kohdun pitkittäisakseli on tilapäisesti pystyasennossa, jolloin vasikan voimakkaat liikkeet voivat saada kohdun pyörähtämään. Myös löysät kannatinsiteet eli lantiositeet altistavat kiertymälle. Ylimääräisissä nousemistilanteissa olisi suotavaa antaa lehmän levätä kiertymän synnyn estämiseksi. Liiallinen ylös hätistäminen lisää siis omalta osaltaan kiertymän riskiä.

Vähäisen liikunnan takia parsinavetassa asuvat lehmät ovat alttiimpia kohtukierteelle. Liukas ja ahdas parsi lisää riskiä. Toki lehmä voi saada kohtukierteen myös laitumella esimerkiksi ojaa ylittäessä, jos vasikka sattuu liikkumaan juuri samalla hetkellä. Myös sikiön paino voi olla yksi kohtukierteelle altistava tekijä, joten jalostuksessa on syytä ottaa huomioon emän koko suurella sonnilla tai lihasonnilla siemennettäessä.

Liian täysi pötsi poikimisen alkuvaiheessa voi altistaa kohtukierteelle. Kierteen syntymistä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä ruokinnalla tarjoamalla lehmälle "laihaa" korsirehua sekä ylläpitämällä ruokahalua poikimiseen sakka. Tästä voidaankin päätellä, että liian pienet rehuannokset puolestaan altistavat kohtukierteelle. Sopivalla, rajoitetulla ruokinnalla torjutaan myös maksan rasvoittumista ja pienennetään poikimahalvauksen riskiä.

Kohdunkiertymää tavataan montaa eri asteista. Kohtu voi kiertyä vain vähän, esimerkiksi 60 astetta niin, että eläinlääkäri pääsee emättimen kautta käsiksi vasikkaan ja saa pyöräytettyä vasikan ympäri. Myös umpikierre on kuitenkin mahdollinen. Tällöin kohtu on kiertynyt 360 astetta ja näin ollen eläinlääkäri ei pääse käsiksi vasikkaan. Tässä tapauksessa on pyrittävä avaamaan kierre seuraavin mahdollisin keinoin.

JATKOTOIMENPITEET

Ennen jatkotoimenpiteitä eläinlääkäri on tehnyt lehmälle sisätutkimuksen, jossa hän on kartoittanut kiertymän laajuuden ja suunnan.

LEHMÄN KAATAMINEN

Lehmän kaatamiseksi tarvitaan vähintään 2-3 henkilöä ja lisäksi 6-8 metriä solmutonta köyttä. Lehmän sitominen aloitetaan asettamalla köysi keskikohdastaan poikittain lehmän selkään. Vetovaihe tehdään nopeasti ja yhtäaikaisesti, jotta lehmä ei ehdi aloittaa hyppimistä. Kaadetun lehmät etujalat sidotaan yhteen pitkällä köydellä, takajalat omalla köydellään. Lehmän makaaminen etupää alempana on eduksi, jos sellainen on mahdollista järjestää. Lehmä kaadetaan aina sille kyljelle, minne päin kierre on!

KOHTUKIERTEEN OIKAISEMINEN LEHMÄÄ KIERÄYTTÄMÄLLÄ

NOPEA KIERÄYTYS

Avustajia tarvitaan vähintään kolme, mielellään 5-6. Yksi (tai kaksi) huolehtii lehmän pääpuolesta, yksi (tai kaksi) etujaloista ja yksi (tai kaksi) takajaloista. Lehmä kieräytetään selän kautta ympäri kierteen suuntaan: ensin noin puoleen väliin hitaasti, ja sen jälkeen nopeasti ja yhtäaikaisesti toiselle kyljelle. Lehmän päätä pitävien on huolehdittava siitä, että niska ja pää pysyvät suorassa, eivätkä esimerkiksi sarvet ota kiinni maahan ja estä pään kääntymistä nopean kierähdyksen aikana.

KIERÄYTYS LANKUN AVULLA

Kun eläinlääkärin käsi mahtuu kohtuun, voidaan lehmä kieräyttää ympäri hitaasti 15-20 senttimetriä leveän lankun avulla. Tällöin toimitaan muuten samalla tavalla kuin nopeassa kieräytyksessä, mutta ennen kieräytyksen aloittamista lankku asetetaan nojalleen lehmän nälkäkuopan kohdalle sille kyljelle, jolle lehmä aiotaan kieräyttää. Hyvän tasapainon omaava henkilö kipuaa lankulle painoksi pitämään kohtua ja vasikkaa paikoillaan. Tämän jälkeen lehmä kieräytetään ympäri aluksi hitaasti puoleenväliin, ja lopuksi nopealla liikkeellä, jotta kohtu ei ehdi seurata perässä.

KEISARINLEIKKAUS

Vaikea kohtukierre voidaan oikaista myös keisarinleikkauksella riippuen siitä, kuinka kauan poikiminen on kestänyt. Leikkaus ei kuitenkaan takaa kummankaan osapuolen, ei lehmän eikä vasikan, pelastumista. Jos keisarinleikkaus toteutetaan, on tilan oltava hyvin puhdas bakteerien ja leikkauksen jälkeisten tulehdusten välttämiseksi. Mikäli mahdollista, muita eläimiä ei saisi olla paikalla operaation aikana.

Leikkausviilto tehdään nälkäkuoppaan. Viillettävä puoli riippuu siitä, kummalle puolelle kierre on. Vasemmalta puolelta vasikka on yleensä helpompi saada ulos.

Leikkauksen jälkeen lehmälle annetaan kipulääkettä ja antibiottihoitoa. Jos operaatio on sujunut ongelmitta, haavan pitäisi parantua hyvin. Lehmän vointia on seurattava tiheästi tulehduksien varalta.

Keisarinleikkauksen onnistumisen avaintekijät ovat hyvä hygienia ja eläinlääkärin ammattitaito. Eläinlääkäri tarvitsee avustajia, joten paikalla olijoiden on oltava valmiina auttamaan ja seuraamaan annettuja ohjeita. Vasikkaa ulos otettaessa on oltava erityisen tarkka siitä, ettei kohtunestettä pääse vatsaontelon puolelle. Kohtunesteiden joutuminen vatsaonteloon johtaa nopeasti tulehdukseen ja lehmän menehtymiseen. Vasikan hoitamiseen on varattava yksi "ylimääräinen" henkilö, joka huolehtii vasikan hyvinvoinnista leikkauksen jälkeen.

Lähde: Virtuaalikylä

Aluksi lehmän karvat ajellaan ja kylki viilletään auki nälkäkuopan kohdalta. Vasemmalta puolelta vasikka on yleensä helpompi saada ulos.

Kun vasikka on saatu onnistuneesti ulos kohdusta..

.. jonkun on huolehdittava sen hyvinvoinnista: ensisijassa pesemisestä ja kuivaamisesta, jotta vasikan verenkierto vilkastuu ja lämpö elimistössä lisääntyy.

Eläinlääkäri ompelee viiltohaavan umpeen. Tässä hommassa apukädet ovat tarpeen.

Umpeen ommeltu viiltohaava on siistin näköinen ja jos kaikki on sujunut hyvin, haavan tulisi parantua ongelmitta. Kuvat kopioitu Heidi Laukkasen albumista, kuvattu Reinikkalan tilalla.


KUN SE SITTEN SATTUI OMALLE KOHDALLE..

Ilottaren poikimiseen on vielä kolme viikkoa aikaa. Sunnuntaina se kuitenkin alkaa vuotamaan maitoa alleen: rouva on ilmeisesti sitä mieltä, että vasikka tarvitsee jo maitoa elääkseen ja vahvistuakseen. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, synnytys ei käynnisty odottelusta huolimatta. Lehmä on päällepäin terveen ja hyvinvoivan näköinen: se syö, märehtii ja antaa lypsääkin. Ei potkiudu turhia tai huutele epämääräisesti, on kuin mitään hätää ei olisikaan.

Omistajat yrittävät saada eläinlääkäriä kiinni monta päivää, tuloksetta. Torstaina se vihdoin onnistuu, ja eläinlääkäri saapuu iltalypsyn jälkeen kuuden kieppeillä tutkimaan lehmää.

Hetken aikaa lehmää sisältäpäin kopeloituaan eläinlääkärin diagnoosi on selvä: kohtu on kiertynyt kokonaan umpeen. Eläinlääkäri ihmettelee ääneen lehmän rauhallista käyttäytymistä, vaikka kivut ovat varmasti kovat. Hätäsektio ei ole kannattava suuren tulehdusriskin vuoksi. Ainoa mahdollisuus on yrittää kieräyttää lehmää kiertymän aukaisemiseksi, jolloin kuollut vasikka voitaisiin saada ulos ja lehmä mahdollisesti pelastettua. Päätämme yrittää.

Pitkän taistelun jälkeen eläinlääkäri saa annettua lehmälle rauhoittavan ruiskeen, jonka jälkeen se talutetaan ulos kieräytettäväksi. Eläinlääkärin lisäksi meitä on paikalla viisi henkeä, eli yhteensä kuusi henkeä yrittämässä pelastaa tämän nuoren lehmän henki.

Kaadamme lehmän maahan. Se tuntuu pahalta, mutta se on välttämätöntä. Kieräytämme lehmää 2-3 kertaa ympäri eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Kiertymässä ei kuitenkaan tapahdu toivottuja muutoksia. Otamme avuksemme lankun, jonka asetamme lehmän nälkäkuopan kohdalle sille kyljelle, jolle lehmä on tarkoitus kieräyttää. Yksi seisoo lankun päällä painona, jotta vasikka ja kohtu pysyisivät paikoillaan, ja me muut kieräytämme lehmän ympäri jälleen eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Lehmä kipuaa huojuen ylös, joten meidän on kaadettava se yhä uudestaan. Kieräytämme lehmän ympäri lankkua apuna käyttäen yhteensä 3 kertaa. Aika-ajoin uskomme alkaa hiipua, mutta viimeisen kerran jälkeen kiertymä on auennut tarpeeksi vasikan ulos saamiseksi. Pieni toivon kipinä herää meissä kaikissa: ehkä meillä on sittenkin mahdollisuus pelastaa tämä lehmä.

Oranssit viivat kuvaavat liinaa, josta vetämällä lehmä kaadettiin maahan. Tämä liina kiinnitettiin sarvien ympäri, niskan ja kaulan kautta lehmän etujalkojen takaa rungon ympäri. Siitä se vedettiin selkärankaa pitkin taaemmas ja utareen edestä jälleen rungon ympäri ja kohti häntää. Rungon ympäri kierretty liina pujotettiin aina alakautta itsensä "ympäri", jotta saatiin aikaan yhtenäinen kaatoliina. Kaadetun lehmän jalat sidottiin yhteen sinisillä köysillä: etujalat omalla ja takajalat omalla köydellään. Näistä köysistä vedettiin lehmän kieräyttämiseksi. Lehmällä oli päässään vihreät päitset, johon kiinnitettiin harmaa, lyhyt köysi. Tästä köydestä ja sarvista nostamalla ja kääntämällä lehmän kaula ja pää pidettiin suorassa kieräytyksen ajan. Samalla huolehdittiin siitä, että sarvet eivät estä lehmän pään kääntymistä kierähdyksen mukana toiselle kyljelle.

Kohtu on kuitenkin supistunut kuolleen vasikan ympärille niin tiukasti, ettei vasikkaa pääse mitenkään liikuttamaan lehmän sisällä. Vasikka on tulossa ulos selällään turpa ja etujalat edellä, jolloin se pitäisi saada käännettyä mahalleen ennen ulos vetämistä. Pitkän yrittämisen jälkeen eläinlääkäri tulee siihen tulokseen, ettei vasikkaa ole mahdollisuutta saada ulos. Lehmä on lopetettava.

Viimeisillä hetkillään lehmä alkaa toipua pahimmasta lääketokkurasta. Pidän kiinni sen päästä, kun se vaimeasti ammuu vastauksia navetassa kilpaa huutaville lajitovereilleen. Se on selvästi hämillään. Polvet ovat auenneet, mutta se vain sitkeästi yrittää lähestyä navettaa haparoivin askelin. Miksi me emme enää mene takaisin?

Koska me emme voineet pelastaa sinua. Teimme kaikkemme, mutta se ei valitettavasti riittänyt. Aina se ei vain riitä, vaikka kuinka haluaisi.

Niin syttyi taivaalle uusi tähti. Tämä nuori ja kaunis lehmä joutui jättämään lajitoverinsa ja ystävänsä toisen poikimisensa epäonnistumisen vuoksi.

Hyvää matkaa Ilotar.


Tässä työssä ei koskaan tiedä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Muistakaa rakastaa ja hoitaa niin omia kuin muidenkin koti- ja tuotantoeläimiä parhaalla mahdollisella tavalla. Rapsuttakaa niitä aina, kun siihen on tilaisuus. Koskaan ei tiedä, mikä rapsutus jää viimeiseksi. Koskaan ei tiedä, milloin noiden kirkkaiden silmien loiste sammuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti