keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

#33: Navettaharjoittelun startti: ajatuksia ensimmäisen työpäivän jälkeen

Eilen alkoi tämän opiskeluvuoden toiseksi viimeinen työssäoppimisjakso. Itselläni se starttasi iltatöiden merkeissä läheisellä parsinavetalla, jossa lähestulkoon kaikki tehdään käsin: väkirehujen jako työnnettävällä rehukärryllä, korsirehujen jako rehuhamsterilla tai heinähangolla, lypsy-yksiköiden kantaminen ja lypsykoneen irroitus. Tilalla ei siis juurikaan käytetä automatiikkaa. Traktoria käytetään paalien kuljetuksessa ja hajottamisessa rehunjakoa varten. Lypsykone on melko vanhaa mallia, mutta toimii edelleen hyvin ja vastaa tilan tarpeisiin moitteettomasti. Tilan "alkeellisuus" ei haittaa minua yhtään, sillä tällä tavoin pääsen paremmin perille lehmien ruokinnasta ja opin kokeilemaan, milloin lehmän utareet ovat tyhjät lypsinten irroittamista varten.

Eilinen ilta meni siis lähinnä muistutellessa mieleen tilan toimintatapoja ja lehmien luonteenpiirteitä. Olimme Raijan kanssa loka-marraskuussa lomittamassa kyseisellä tilalla, joten opin varmasti nopeasti tilan työrytmin ja -järjestyksen. Eilen lypsin lehmät käytännössä kokonaan yksin ohjaajani Jarin opastaessa minua lehmien luonteesta ja lypsettävyydestä. Pääosin lehmät ovat todella rauhallisia ja "luotettavia", jolloin voin keskittää kaiken huomioni lypsytyöhön. Joukossa on myös muutama vähän kipakampi lehmä-rouva, jotka haluavat testata uutta hoitajaansa, mutta uskon, että tulemme varmasti hyvin toimeen. Ayrshirejen ja holstainien lisäksi tilalla on kaksi itäsuomenkarjan kyyttöä, neljä lapinlehmää ja kaksi länsisuomalaista, sekä muutamia kasvamassa olevia hiehoja, joista löytyy lähes kaikkien edellä mainittujen rotujen edustajia. Erirotuisten lehmien luonne-erot tulevat siis varmasti tutuksi tämän työssäoppimisjakson aikana.

Parsien puhdistuksen yhteydessä ulosteet työnnetään ritilän välistä alas harjoilla, jonka jälkeen kaikki parret huuhdotaan vedellä mahdollisimman puhtaiksi. Itse pidän tästä toimintatavasta, koska pelkkä harja tai paskakola ei poista kaikkea parressa olevaa likaa. Vedellä puhdistetut parret vähentävät siis huomattavasti utaretulehduksen riskiä. Myös lehmien turkki ja jalat pysyvät huomattavasti puhtaampina. Parret huuhdellaan tarvittaessa myös lypsyn jälkeen, jos sinne on sattunut valumaan maitoa, tai jos parret ovat muuten ehtineet likaantua. 

Näin aluksi teen pelkästään iltavuoroa, mutta aamunavetan mahdollisuutta ei ole kuitenkaan suljettu pois. Minulle itselleni iltatyöt passaavat varsin hyvin, kun ei tarvitse aamulla herätä heti kukonlaulun aikaan.

Palaan taas mahdollisimman pian kertomaan kuulumisia alkaneelta työssäoppimisjaksolta. Muistakaa edelleen kommentoida ja laittaa postausideoita ja -toiveita tulemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti