lauantai 9. huhtikuuta 2016

#36: "Olet mitä syöt": asiaa koirien ruokinnasta

Tuttavani kirjoitti blogissaan osuvasti koiranmuonatehtailusta. Kirjoitus sisältää paljon hyödyllistä tietoa, sillä olen itsekin vielä vasta-alkaja tarkemman ruokintaan perehtymisen suhteen. Tuon postauksen luettuani aloinkin pohtimaan asiaa tarkemmin ja halusin itsekin perehtyä hieman paremmin siihen, eroaako meidän koiriemme kuivaruoka vastaavan merkkisestä pentu- tai senioriruoasta, vai onko kyseessä juuri tällainen saman linjaston läpi kulkeva ruoka, jossa vain nappulakoko muuttuu pussista toiseen.

Meillä koirien päivittäisen ruokinnan pohjana toimii Brit Premium Adult Medium -kuivaruoka, joka on keskikokoisille (10-25 kg) aikuisille koirille tarkoitettu täysravinto. Tuotteen kuvauksen mukaan se sisältää "runsaasti tuoretta kananlihaa, maistuvuutta ja sulavuutta parantavaa yrtti- ja hedelmäuutetta (rosmariini, viinirypälepuriste, kurkuma, sitrushedelmät ja neilikka), runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja orgaanisia mikroainesosia sekä immuniteettia vahvistavia ja aineenvaihduntaa tukevia prebiootteja. Ei sisällä soijaa eikä keinotekoisia väri- ja säilöntäaineita". Kyseinen täysravinto sopii kuvauksen mukaan esimerkiksi juuri suomen- ja puolanajokoirille, beagleille ja harmaille norjanhirvikoirille.

Seuraavaksi perehdytään tarkemmin ravintosisältöön. Tämä keskikokoisten koirien täysravinto sisältää 25% proteiinia ja 15% rasvaa. Valmistusaineita ovat kananliha (41%), maissi, vehnä, riisi, kananrasva (säilötty tokoferoleilla), lohiöljy, pabimohiiva, luontainen aromi, kuivatut omenat, mineraalit, yrtti- ja hedelmäuutteet (300 mg/kg), mannan-oligosakkaridit (150 mg/kg), frukto-oligosakkaridit (100 mg/kg), Ycca Schidigera -uute (80 mg/kg) orgaaninen kupari, orgaaninen sinkki sekä orgaaninen seleeni.

Tämän(kin) valmistusaineselosteen kohdalla huomaamme, että yllättävän suuri osa kuivaruoasta sisältää esimerkiksi riisiä tai viljaa, jotka eivät itsessään tarjoa koiralle muuta kuin mahan täytettä ja sen myötä kylläisyyden tunteen. Kyseisessä kuivaruoassa ei ole (yllätyksekseni) käytetty juurikaan kasviksia tai hedelmiä, jotka nekin ovat ravintoaineiden imeytymisen huomioon ottaen koiralle tarpeettomia, kuten tuttavanikin kirjoituksessaan kertoo. Valmistusaineissa mainittu lohiöljy sisältää runsaasti omega-3 -rasvahappoja ja sitä suositellaan erityisesti turkin, ihon, polkuanturoiden sekä nivelten hyvinvoinnin ylläpitämiseen, joten se on mielestäni hyvä ja tarpeellinen lisä.

Entäpä sitten erot saman merkkisiin, keskikokoisille koirille tarkoitettuihin pentu- ja senior -ruokiin verrattuna?

Brit Premiun Junior Medium -kuivaruoassa proteiinin ja rasvan määrä on himpun verran suurempi (proteiini 30% ja rasva 18%), kun taas Brit Premiun Senior Medium -kuivaruoassa ne ovat lähestulkoon samat (proteiini 25% ja rasva 13%). Penturuoassa kananlihaa on 1% enemmän kuin aikuisille koirille tarkoitetussa ruoassa. Myös riisiä on enemmän, kun taas aikuisten koirien kuivaruoassa maissi ja vehnä ovat riisiä "suuremmassa" roolissa. Veto-, metsästys-, työ- ja ajokoirille tarkoitettuun Brit Premiun Sport -kuivaruokaan verrattuna eroa on jälleen vain proteiinin (30%) ja rasvan (20%) määrässä. Sama kaava toistuu myös suurille koirille tarkoitetussa kuivaruoassa (proteiini 26% ja rasva 14%). Toisin sanoen kuivaruokien välillä ei ole mitään suurempia eroja, kuten ehkä saattoi olettaakin.

Voimme siis tämänkin koiranruokamerkin kohdalla harmiksemme todeta, että kaikki ne erikokoiset nappulat tulevat siitä samasta tehtaasta ja samalta tuotantolinjalta. Kuluttajaa on helppo huijata ostamaan sitä kalliimpaa pentunappulaa tai vanhuksille tarkoitettua, "nivelten kuntoa ylläpitävää" ravintoa, kun (näin kärjistetysti sanottuna) samaa paskaa saa halvemmallakin, tosin erivärisessä pakkauksessa ja kenties erikokoisena nappulana.

Nykyään yhä useampi koiranomistaja siirtyy hiljalleen kokonaan raakaruokintaan. Meilläkin koiranmakkarat ja valmispurkkiruoat ovat vaihtuneet yhä suuremmassa määrin koirille ja kissoille tarkoitettuun raakajauhelihaan. Pojat ovatkin olleet tästä muutoksesta enemmän kuin mielissään, eikä Nemo tahdo oikein enää koiranmakkaraa tuon raahalihan jälkeen syödäkään, lähinnä irvistelee vain. Nappuloiden ja raakajauhelihan lisäksi chian siemenet kuuluvat edelleen koirien päivittäiseen ruokavalioon, eikä kyseisen superfoodin kanssa ole ainakaan ongelmia ollut. Uusi pussi chiaa alkaakin tulla pikkuhiljaa tarpeeseen ensimmäisen tyhjentyessä kovaa vauhtia. B-vitamiinilisä alkaa myös vedellä viimeisiään, joten sitäkin täytynee käydä ostamassa piakkoin lisää.

Kaikenlaiset koirien, ja erityisesti metsästyskoirien, ruokintaan liittyvät vinkit ovat tervetulleita, sillä olen itsekin vasta viimeaikoina herännyt miettimään tarkemmin tällaisia asioita. Kenties on vielä niitäkin, jotka ruokkivat koiransa vain ja ainoastaan ruoanjämillä ja sattumanvaraisilla, kaupasta mukaan tarttuneilla kuivanappuloilla. Suosittelen kuitenkin kaikkia perehtymään ruokinnallisiin juttuihin vähän tarkemmin - niin koiran kuin oman itsensäkin kohdalla.

Riittävällä, laadukkaalla ja oikeanlaisella ravinnolla on äärettömän suuri merkitys kaikkien ihmisten ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, eikä sitä sovi vähätellä alkuunkaan.

2 kommenttia:

  1. Meillä pystäri saa jahtikauden aikana vähän extrana jahti&vahti energia -nappulaa. Muutoin ruokitaan 50/50 menetelmällä (voit lukea tosta lisää mm. semmoiselta sivustolta kuin Katiska) jonka lisäksi annetaan raakaluita kerran pari viikossa ja lisätään ruokaan kalanmaksaöljyä. Kokonaan raakalinjalle ei olla lähdetty koska sen oikeaoppinen toteuttaminen ja puutostilojen minimointi olisi melko kinkkistä, kun taas oikea nappula tarjoaa oikeat hiven- ja ravintoaineet yms. sopivassa määrin. Kalanmaksaöljy on hyväksi turkille ymsyms ja tämä juuri siksi että koira pystyy loputtomasti hyödyntämään rasvoja, etenkin eläinrasvoja koska ne imeytyvät parhaiten. Lihaksi kannattaa valita jokin sellainen mikä ei sisällä luuta, koska se saattaa aiheuttaa ruuansulatusongelmia ja turhan kovia jätöksiä. Varmaan nuo jo tiesitkin mutta kuitenkin! :D Näin meillä. Kannattaa tutustua youtubessa ShowHaun koiranruokakeittiön videoihin. Ja kennelrehun sivuihin, sieltä saat edullisesti pakkaseen tarvitsemasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, mukava kuulla muiden kokemuksia ruokintaan liittyen! Itse olen myös miettinyt sitä, että 100% raakaruokinnan toteuttaminen voisi olla loppujen lopuksi vähän turhan haastavaa, ja olenkin kokenut tämän nykyisen tavan hyväksi ja toimivaksi meille. Pitääkin vähän perehtyä tuohon Jahti&Vahdin nappulatarjontaan ja noihin mainitsemiisi sivustoihin, kiitos vinkeistä! Meillä ollaan nyt lämpimien kelien aikaan herkuteltu raakaluilla hieman aiempaa enemmän, pysyvätpähän hampaatkin varmasti kunnossa, kun ruoka on kuitenkin yleensä pehmeää "mössöä", jonka syömiseen ei juuri hammaskalustoa tarvita.. ;)

      Poista